Aktualność "Jałmużna wielkopostna 2016"

Caritas w Polsce od kilku lat zwraca uwagę na konieczność zacieśnienia solidarności międzypokoleniowej. W nurt troski o ludzi starszych, chorych i niepełnosprawnych wpisuje się po raz kolejny ekumeniczna akcja Jałmużny Wielkopostnej. Akcja stanowi zachętę skierowaną do dzieci i młodzieży, aby okazywali troskę osobom starszym, schorowanym, ale też chorym dzieciom w rodzinie i najbliższym środowisku. Dzieci umieją wyartykułować swoje potrzeby i oczekiwania wobec świata dorosłych. Wiedzą, czego mają prawo oczekiwać od swych najbliższych. Niestety, nie zawsze pamiętają o tym, że rodzice i dziadkowie potrzebują ich obecności i nierzadko opieki.

Rezygnując z drobnych, ale konkretnych przyjemności (słodycze, różne formy rozrywki) można zaoszczędzić pieniądze i przeznaczyć je na dobry cel. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej.

W 2016 roku Caritas naszej diecezji rozprowadzi 1500 skarbonek do kilkudziesięciu Parafialnych Zespołów Caritas oraz kilkunastu Szkolnych Kół Caritas. Z ofiar w skarbonkach wolontariusze najczęściej mają dodatkowe fundusze na paczki świąteczne (PZC) lub pomoc osobom chorym (SKC).

Akcja trwa przez cały Wielki Post. Jej finał przybiera różne formy: m.in. dzieci i młodzież przynoszą skarbonki jako dar ołtarza podczas Mszy św. Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek; wierni zostawiają skarbonki w kościele przy okazji święcenia pokarmów wielkanocnych; skarbonki są przekazywane podczas uroczystej liturgii Mszy św. w Święto Miłosierdzia Bożego.

Jeśli są jeszcze Parafie, Parafialne Zespoły Caritas lub Szkolne Koła Caritas, które chcą włączyć się w akcję, to prosimy o kontakt:

DATA PUBLIKACJI: 2016-02-01 » Pozostałe aktualności