Aktualność "Diecezja Zielonogórsko-Gorzowska dla Meksyku"
19 września po południu potężne trzęsienie ziemi o sile M7.1 nawiedziło Meksyk. Epicentrum wstrząsów znajdowało się nieopodal miasta Atencingo w stanie Puebla. Bardzo silne wstrząsy były odczuwane także w stolicy Meksyku. Według ostatnich danych miejscowych władz zginęło co najmniej 230 osób, ale na ostateczny bilans trzeba będzie poczekać nawet kilka dni, ponieważ ratownicy bez przerwy przeczesują gruzowiska w poszukiwaniu uwięzionych ludzi. Do szpitali trafiło blisko 1000 poszkodowanych. To drugie trzęsienie, które nawiedziło Meksyk w ciągu ostatnich dni. Wcześniej w nocy z 7 na 8 września południową część Meksyku doświadczyło trzęsienie ziemi o sile M8.1, jakiego nie notowano w tym kraju od września 1985 roku. Jego epicentrum znajdowało się około 90 kilometrów od miasta Pijijiapan, a ognisko około 70 kilometrów pod dnem Pacyfiku w Zatoce Tehuantepe. Zginęło wówczas niemal 100 osób, a ponad 300 zostało rannych.

Pomoc materialną można przekazywać za pośrednictwem Caritas Polska, wysyłając SMS z hasłem MEKSYK pod numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT), włączając się w organizowaną zbiórkę do puszek na terenie diecezji 15 października, bądź dokonując bezpośrednich wpłat na konta Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej – z dopiskiem MEKSYK na poniższe numery :

BZ WBK S.A. II O. Zielona Góra

PKO BP S.A 1 O. Zielona Góra