Aktualność "Szkolne Koło Caritas z Trzebicza w akcji!"

W Szkole Podstawowej w Trzebiczu zostało założone Szkolne Koło Caritas.

Oficjalną działalność rozpoczęło 20 października podczas Powiatowego Konkursu o św. JP2. Jest ono 43 Kołem , które działa w naszej Diecezji - Zielonogórsko-Gorzowskiej.

Dnia 27.10.2017 r. o godz. 16.00  w naszej szkole odbyla  się impreza pt. "Dary Jesieni" podczas, której uczniowie naszej szkoły wraz z rodzicami uczestniczyli w grach sportowych . Dzieci i rodzice mieli okazję degustować pyszne soki owocowe i warzywne sałatki wykonane przez uczniów . Rodzice smakowali kawę i ciasto , młodsze dzieci pod okiem opiekuna wykonywały z „darów jesieni” zwierzątka i inne cuda owocowe. Jednocześnie podczas popołudniowego spotkanie odbyła  zbiórka charytatywna do puszek dla ucznia Szkoły Podstawowej w Drezdenku - Dominika Masłowskiego chorego na raka.

Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas włączyli się w akcję zbierania pieniędzy dla chorego na raka mózgu 6- letniego chłopca z Drezdenka.

Po zakończony spotkania radość naszych wolontariuszy była wielka ,kiedy zliczyli zebrane pieniądze. Na pomoc dla Dominika Masłowskiego Szkoła Podstawowa w Trzebiczu  zebrała 900 zl ,90 gr , Cala kwota zostanie przekazana dla chorego dziecka .

Podejmowane inicjatywy w Kole wpływają doskonale na uwrażliwienie młodych ludzi na potrzeby drugiego człowieka, na krzywdę i cierpienia innych, a także są formą wsparcia rzeczowego dla najbardziej potrzebujących. Wolontariusze swoim zaangażowaniem wzbogacają i wpływają na budowanie dobrego wizerunku Szkoły w społeczności lokalnej.

DATA PUBLIKACJI: 2017-10-30 » Pozostałe aktualności