Aktualność "I Światowy Dzień Ubogich"

W tym roku w odpowiedzi na zaproszenie Papieża Franciszka po raz pierwszy w dniu 19 listopada, będziemy obchodzić I Światowy Dzień Ubogich. Papież ustanawiając nowe święto, zaznaczył w ogłoszonym w czerwcu orędziu że dzień ten będzie obchodzony co roku w XXXIII Niedzielę Zwykłą, tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Swoje przesłanie Ojciec Święty oznaczył hasłem

„Nie miłujmy słowem, ale czynem”

zaczerpniętym z 1 Listu św. Jana.

Zgodnie z tą papieską sugestią, bardzo prosimy Księży, Parafialne Zespoły Caritas i wszystkich ludzi dobrej woli o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi jako konkretny znak braterstwa. Proponujemy, by ten dzień stał się okazją do przyjacielskich spotkań naznaczonych solidarnością i konkretną pomocą (np. kawa, herbata, ciasto).

Caritas Diecezjalna  organizuje w dniu 17 listopada na stołówce w Zielonej Górze spotkanie z podopiecznymi CARITAS z którymi na agapie spotka się Ks. Biskup Tadeusz Lityński.

To dzień, który ma uwrażliwić nas wszystkich, że obok nas są ludzie potrzebujący naszej zwykłej ludzkiej pomocy, która często niesie nadzieję i pociechę.

Dla Caritas i każdego PZC, każdy dzień w roku jest dniem ubogiego.

DATA PUBLIKACJI: 2017-11-10 » Pozostałe aktualności