Aktualność "Pielgrzymka z podopiecznymi Caritas na Jasną Górę za nami! "

W nocy z 10 na 11 listopada już po raz czwarty wyruszyliśmy na Jasną Górę z bezdomnymi i podopiecznymi naszej Caritas aby tam dołączyć do XII Ogólnopolskiej Pielgrzymki organizowanej przez Caritas w Polsce.

W naszej grupie były osoby z Zielonej Góry i Żukowic. Hasłem tegorocznej Pielgrzymki były słowa „Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego” ( Alessandro Pronzato ).

Podczas tegorocznej pielgrzymki wysłuchaliśmy konferencji ks. Marcina Ciechanowskiego, paulina, który posługuje jako diecezjalny egzorcysta w Częstochowie oraz wzięliśmy udział w Drodze Krzyżowej.

Następnie w precesji z krzyżem przeszliśmy do Kaplicy Jasnogórskiej, gdzie odbyła się uroczysta Msza Święta pod przewodnictwem Ks. Biskupa Andrzeja Przybylskiego z Archidiecezji Częstochowskiej. Ks. Biskup podkreślił w wygłoszonej  homilii, że ubodzy i bezdomni nie są problemem Kościoła i świata, ale zasobem, z którego korzystamy dziś aby razem żyć Ewangelią Jezusa.

Na zakończenie wspólnego pielgrzymowania otrzymaliśmy ciepły posiłek i prowiant na drogę powrotną. Pełni radości, umocnieni Słowem Bożym i wiarą w lepsze jutro w godzinach wieczornych powróciliśmy do Zielonej Góry.

ZDJĘCIA TUTAJ

DATA PUBLIKACJI: 2017-11-13 » Pozostałe aktualności