Aktualność "Konkurs na kartkę Bożonarodzeniową - ROZSTRZYGNIĘTY! "

W dniu 28 listopada br. został rozstrzygnięty konkurs na kartę świąteczną Caritas. Ponownie dziękujemy serdecznie za wielki odzew, dzięki któremu komisja konkursowa miała naprawdę trudny orzech do zgryzienia i sporo pracy. Cieszymy się, że nasz konkurs spotyka się z przychylnością dzieci biorących w nim udział ale też i ich nauczycieli i opiekunów, bez których prace by do nas nie dotarły.

Na konkurs wpłynęło 290 prac z 25 placówek.

Poziom prac bardzo wysoki, styl, sposoby wykonania kartek bardzo różnorodne. Aż żal nagradzać tylko część z kartek ponieważ w wielu przypadkach widać jak wiele pracy i trudu kosztowało przygotowanie prac.

Protokół posiedzenia komisji konkursowej - 28.11.2016

Konkurs na kartkę świąteczną Caritas - Boże Narodzenie 2016

Miejsce:
Biuro Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, ul. Bema 32/34, 65-170 Zielona Góra

Skład komisji:

Ks. Stanisław Podfigórny

Sylwia Grzyb

Faustyna Wiertelak

Anna Długosz

Dominika Danielak

Dorota Droś

Leszek Masklak

W konkursie mogły wziąć udział wszystkie dzieci z terenu naszej diecezji, szczególnie te, związane z dziełami Caritas (np. poprzez świetlice, SKC, PZC, inne). Wybrany projekt zostanie wykorzystany do przygotowania kartki świątecznej, wysyłanej z życzeniami do wszystkich darczyńców Caritas Diecezji Zielonogórsko– Gorzowskiej. Dla laureatów, przewidziano nagrody rzeczowe i dyplomy, które zostaną wysłane po 6 grudnia. Przy wyborze kartki świątecznej komisja zwracała uwagę na zachowanie możliwie głębokiego charakteru treści prac, aby symbolika chrześcijańska przeważała nad symbolami świeckimi i komercyjnymi.

Posiedzenie komisji konkursowej miało miejsce 28 listopada br. w siedzibie Caritas w Zielonej Górze. Miało ono na celu wyróżnienie kilku prac, które w znaczny sposób wyróżniły się spośród wszystkich nadesłanych do naszej Caritas.

I miejsce – Dominika Mekwińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Jasieniu – Szkoła Podstawowa, klasa Vc

II miejsce – Klaudia Sternalska, klasa IV, Szkoła Podstawowa w Cigacicach, lat 9

III miejsce – Weronika Dziura, klasa III B Gimnazjum w Sulechowie, Szkolne Koło Caritas w Sulechowie

Komisja postanowiła także wyróżnić pracę:

·         Beata Kęszczyk, lat 15, Parafialny Zespół Caritas parafii pw. św. Franciszka z Asyżu w Strzelcach Krajeńskich

·         Gracjan Chełmiński, klasa Vc, Szkoła Podstawowa nr 8 w Zielonej Górze, lat 11

·         Hania Iwan, Katolicka Szkoła Podstawowa św. Stanisława Kostki, lat 7

·         Kacper Dziedzic, lat 13, klasa 2 f gimnazjum, Świetlica Zielony Dom