Aktualność "Jałmużna Wielkopostna 2018"

Jałmużna Wielkopostna 2018

Nasza Caritas po raz kolejny przystąpiła do ogólnopolskiej Akcji „Jałmużna Wielkopostna”, która w tym roku odbywa się pod hasłem „Dar Juniora dla Seniora”. Akcja ta polega na składaniu, przez okres Wielkiego Postu, ofiar pieniężnych do specjalnie przygotowanych na ten cel tekturowych skarbonek lub dowolnych domowych skarbonek, puszek itp.

Do akcji włączają się szkoły i parafie na terenie całego kraju. Trafiło do nich ponad 650 tysięcy Skarbonek Wielkopostnych, w naszej diecezji jest ich 3000 sztuk.

Skarbonki Caritas przekazane już zostały zainteresowanym Parafialnym  Zespołom Caritas.

Uczestniczące w dziele dzieci i młodzież, rezygnując w okresie Wielkiego Postu z drobnych przyjemności, odkładają zaoszczędzone pieniądze do skarbonek Caritas oraz biorą udział w katechezach na temat sytuacji ludzi biednych i potrzebujących pomocy.

Ofiary zebrane w ten sposób zostaną przeznaczone na pokrycie kosztów związanych z  pomocą dla osób starszych, samotnych z terenu naszej diecezji.

Poprzez akcję organizatorzy chcą uwrażliwić dzieci oraz całe rodziny na potrzeby starszych i chorych, którzy często czują się samotni, zaniedbani i niepotrzebni.

Bardzo bym chciał, żeby jałmużna stała się dla wszystkich prawdziwym, autentycznym stylem życia! Bardzo bym chciał, abyśmy, jako chrześcijanie, brali przykład z apostołów i widzieli w możliwości dzielenia się z innymi naszymi dobrami konkretne świadectwo komunii, jaką żyjemy w Kościele – pisze papież Franciszek w orędziu na Wielki Post 2018.

„Jałmużna Wielkopostna” jest ekumeniczną akcją charytatywną organizowaną przez Caritas Kościoła Katolickiego, Eleos Kościoła Prawosławnego oraz Diakonię Kościoła Ewangelickiego. Akcja odbywa się po raz. 23.

Akcję Jałmużna Wielkopostna można wesprzeć także modlitwą podczas okresu Wielkiego Postu.

Można także wysłać SMS o treści POMAGAM pod numer 72052 (2,46zł z VAT)

DATA PUBLIKACJI: 2018-03-17 » Pozostałe aktualności