Aktualność "XIV Ogólnopolska Zbiórka Żywności "

Zbiórka żywności przed Świętami Wielkanocnymi pod hasłem "Tak, pomagam" odbyła się w dniach 9-10 marca 2018 roku. Wolontariusze zbierali spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia, z których placówki Caritas przygotują świąteczne posiłki i paczki dla osób ubogich i potrzebujących.

Przedmiotem zbiórki były artykuły codziennej potrzeby takie jak: mleko, mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, herbata, słodycze oraz konserwy mięsne i rybne, a także środki czystości i higieniczne. Paczki żywnościowe z artykułami spożywczymi trafiają w pierwszej kolejności do rodzin będących w trudnej sytuacji materialnej, do osób starszych samotnych oraz rodzin, które dotknięte zostały trudną sytuacją losową. Parafialne Zespoły Caritas mają dokładną wiedzę o potrzebach najuboższych mieszkańców w swojej okolicy.

Aktualnie zbieramy sprawozdania ze zbiórki od Parafialnych Zespołów Caritas, by podsumować akcję w wymiarze diecezjalnym.

Wszystkim, którzy wzięli udział w zbiórce; zarówno jako wolontariusze jak i jako darczyńcy- SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

Dzięki Wam wiele rodzin będzie miało lepsze i bardziej godne Święta Wielkanocne.

DATA PUBLIKACJI: 2018-03-17 » Pozostałe aktualności
» lista odbioru-dane osobowe.doc [0.04 MB]