Aktualność "Konkurs na kartkę wielkanocną rostrzygnięty"

W dniu 7 marca br. został rozstrzygnięty konkurs na kartę świąteczną Caritas. Ponownie dziękujemy serdecznie za wielki odzew, dzięki któremu komisja konkursowa miała naprawdę trudny orzech do zgryzienia i sporo pracy. Cieszymy się, że nasz konkurs spotyka się z przychylnością dzieci biorących w nim udział ale też i ich nauczycieli i opiekunów, bez których prace by do nas nie dotarły.

Na konkurs wpłynęło 220 prac z 15 placówek.

Poziom prac bardzo wysoki, styl, sposoby wykonania kartek bardzo różnorodne. Aż żal nagradzać tylko część z kartek ponieważ w wielu przypadkach widać jak wiele pracy i trudu kosztowało przygotowanie prac.

Protokół posiedzenia komisji konkursowej - 7.03.2018

Konkurs na kartkę świąteczną Caritas – Wielkanoc 2018

Miejsce:
Biuro Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, ul. Bema 32/34, 65-170 Zielona Góra

Skład komisji:

Ks. Stanisław Podfigórny

Sylwia Grzyb

Faustyna Wiertelak

Anna Długosz

Dominika Danielak

Dorota Droś

Leszek Masklak

Anna Maria Fedurek

W konkursie mogły wziąć udział wszystkie dzieci z terenu naszej diecezji, szczególnie te, związane z dziełami Caritas (np. poprzez świetlice, SKC, PZC, inne). Wybrany projekt zostanie wykorzystany do przygotowania kartki świątecznej, wysyłanej z życzeniami do wszystkich darczyńców Caritas Diecezji Zielonogórsko– Gorzowskiej. Przy wyborze kartki świątecznej komisja zwracała uwagę na zachowanie możliwie głębokiego charakteru treści prac, aby symbolika chrześcijańska przeważała nad symbolami świeckimi i komercyjnymi.

Posiedzenie komisji konkursowej miało miejsce 7 marca br. w siedzibie Caritas w Zielonej Górze. Miało ono na celu wyróżnienie kilku prac, które w znaczny sposób wyróżniły się spośród wszystkich nadesłanych do naszej Caritas.

I miejsce – Gracjan Hełmiński, Szkoła Podstawowa nr 8 w Zielonej Górze, lat 11

II miejsce – Kinga Kaczmarek, Szkolne Koło Caritas przy Szkole Podstawowej nr 3 w Sulechowie

Komisja postanowiła także wyróżnić pracę:

·           Weronika Dziura, Szkolne Koło Caritas przy Szkole Podstawowej nr 3 w Sulechowie

·           Monika Kocianowska, lat 15, Parafialny Zespół Caritas w Przyborowie

·           Natalia Grubizna, lat 10, Parafialny Zespół Caritas w Tuplicach