Aktualność "Podaruj kroplę miłości"

W ramach kampanii „Podaruj Kroplę Miłości”  oraz „Medycznego Dnia Dziecka”, Caritas  Diecezji Zielonogórsko - Gorzowskiej oraz Urząd Miejski w  Strzelcach Krajeńskich po raz kolejny serdecznie  zapraszają do wzięcia udziału w organizowanej zbiórce krwi. Tym razem honorowych dawców krwi, jak również osoby, które w taki sposób chciałyby pomóc w ratowaniu ludzkiego życia, zapraszamy w dniu 02 czerwca 2018 r.  w godz. 11.00-15.00 do Krwiobusa, który będzie stał na plantach nad jeziorem.

Jak przygotować się do oddania krwi?

- w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów

- być wyspanym

- spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)

- wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło,  kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe

- ograniczyć palenie papierosów

- nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki

- nie spożywać uprzednio (24 h) alkoholu.

Jednocześnie przypominamy, iż dawcą krwi może być zdrowa osoba w wieku od 18 do 65 lat, posiadająca dokument ze zdjęciem, adresem i nr PESEL.

Kolejne zbiórki zaplanowane są na wrzesień i grudzień 2018 r. w siedzibie Urzędu Miejskiego w Strzelcach Kraj. Więcej informacji można uzyskać pod nr tel. 600 987 748 Caritas Diecezji Zielonogórsko Gorzowskiej lub tel. 95 763 63 08

DATA PUBLIKACJI: 2018-06-04 » Pozostałe aktualności