Aktualność "Okna Życia Caritas"

W ostatnich dniach Komitet Praw Dziecka ONZ ogłosił wiadomość, że planuje wymóc na Parlamencie Europejskim wydanie zakazu funkcjonowania tzw. okien życia, w których pozostawiane są niechciane noworodki. Jako jeden z koronnych powodów urzędnicy ONZ podają, że dzieci mają prawo do poznania swoich rodziców, a pozostawione w takich miejscach, jak tzw. okna życia są rzekomo tego prawa pozbawione.

Caritas jako ogólnopolska organizacja mająca Okna Życia stanowczo się temu pomysłowi sprzeciwia. W marcu 2012 roku minęło 6 lat od utworzenia pierwszego "Okna Życia"
w archidiecezji krakowskiej. Jest to miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko bez narażania jego życia i zdrowia. Obecnie w całym kraju jest 50 takich okien, a ich otwarcie najczęściej następuje 25 marca - w święto Zwiastowania Pańskiego, gdy
w Polsce obchodzony jest Dzień Świętości Życia.

Życie jest wartością fundamentalną i  jego obrona ma pierwszeństwo przed innymi prawami.  W Oknach Życia ratuje się istnienie niewinnych istot zapewniając im natychmiastową opiekę medyczną i socjalną, a następnie miłość rodzicielską. Nie rozumiemy, jak można podważać  sens istnienia takich miejsc. My nie zachęcamy do porzucania dzieci, ale przekazujemy komunikat: jeśli z jakichś względów nie możesz wychować swojego dziecka, to masz alternatywę przed pozostawieniem noworodka w śmietniku czy na klatce schodowej.  My pomagamy nie tylko dziecku, ale i zdesperowanej matce, która mimo wszystko ma pewność, że jej dziecku nie stanie się krzywda  -  podkreśla ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska.

Prawie wszystkie duże miasta mają miejsce, gdzie zdesperowana matka może zostawić noworodka. Matki, które ukrywają ciążę i nie chcą rodzić w szpitalu, mogą zostawić dziecko
w bezpiecznym miejscu.

„Okna Życia” nie są alternatywą dla dotychczasowych możliwości zostawienia dziecka
w szpitalu po porodzie lub skrócenia drogi adopcji. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie stanowią najlepszego rozwiązania. „Okno Życia” jest alternatywą dla porzucenia noworodka na śmietniku
i pozbawienia go opieki.

Do tej pory w „Oknach Życia” pozostawiono 44 niemowlęta. W Warszawie w „Oknie” znalazło schronienie ośmioro dzieci, w Katowicach, Rzeszowie, Ełku, Częstochowie, Legnicy
i Gliwicach – pozostawiono po jednym noworodku. Dwóch chłopców oddano w „Oknie Życia”
w Piotrkowie Trybunalskim, Poznaniu i Łodzi, dwoje noworodków oddano w Szczecinie.
W Krakowie, gdzie „Okno” działa najdłużej – piętnaścioro. W 2012 roku oddano już trójkę dzieci – w poznańskim oknie, w lutym, oddano trzytygodniowego chłopca a w Oknie Życia w Radomiu,
30 czerwca zostawiono Marysię. Ostatniego niemowlaka znaleziono w czwartek, 7 listopada 2012 r. w Legnicy. Chłopczyk jest drugim dzieckiem pozostawionym w legnickim „Oknie Życia”.
W województwie lubuskim są 2 Okna Życia- w Zielonej Górze i Gorzowie Wlkp.

DATA PUBLIKACJI: 2012-11-30 » Pozostałe aktualności
Napisz do nas