Aktualność "Josephin, Hanaa, Zarif, Nadia i Salma"

Josephin, Hanaa, Zarif, Nadia i Salma

Nowe Syryjskie rodziny adoptowane przez naszą Caritas w ramach akcji Rodzina Rodzinie

Josephin, Hanaa, Zarif, Nadia i Salma to samotne, starsze kobiety. Mieszkają w Aleppo ze swoimi dziećmi. Nie mają mężów, jednak nie wiemy, co się z nimi stało. Są biedne, schorowane bez źródeł dochodu. W wojnie straciły cały swój dobytek oraz domy. Potrzebują żywności, która w Aleppo jest obecnie bardzo droga. Potrzebują również opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania oraz opału na zimę. Dużym wydatkiem jest także dla ich rodzin dostęp do prądu z generatorów, który sukcesywnie drożeje w związku z przedłużającą się wojną.

Caritas naszej diecezji pomogła 25 rodzinom z Aleppo, powyższe historie to 5 nowych rodzin, które objęliśmy swoją duchową opieką i pomocą materialną.

Jest to 510 zł miesięcznie przekazywane na każdą z rodzin przez okres pół roku, po czym adoptowane są kolejne rodziny.

Akcja jest finansowana ze środków własnych Caritas Diecezjalnej, ze środków z Wielkanocnej Akcji Caritas (świece wielkanocne) oraz z darowizn indywidualnych, które wpływają na nasze konto z dopiskiem „Syria” lub "Aleppo".

Do akcji czynnie włączyli się także nasi Biskupi: Bp Tadeusz Lityński i Bp Paweł Socha, którzy objęli wsparciem duchowym i materialnym dwie rodziny.

Jak dotąd akcja Rodzina Rodzinie, z naszej diecezji do Aleppo to kwota ponad 80 000zł.

Wszystkim darczyńcom dziękujemy

DATA PUBLIKACJI: 2018-10-09 » Pozostałe aktualności