Kromka Chleba Caritas
Termin od 2018-09-20 do 2018-09-23

Kromka Chleba dla sąsiada to program, którego celem jest pomoc osobom, które cierpią z powodu niedostatku, są starsze, czują się samotne i opuszczone. Chodzi o życzliwość i zainteresowanie losem sąsiada, o którym często niewiele wiemy. Pierwszym krokiem może stać się Kromka Chleba.

W dniach 16-23 września 2018 r. Caritas Diecezjalna, Parafialne Zespoły Caritas, Szkolne Koła Caritas organizują wspólne dzielenie się chlebem, w którym wezmą udział wolontariusze i podopieczni prowadzonych przez nich placówek.

Caritas będzie się dzielić chlebem w parafiach.

Kulminacyjnym momentem akcji będzie zbiórka żywności, która odbędzie się w dniach 21-22 września 2018 r. w wybranych sklepach Biedronka. Zebrane produkty zostaną przekazane w postaci paczek poprzez Parafialne Zespoły Caritas najbardziej potrzebującym osobom starszym.

Prosimy zainteresowane PZC o zgłaszanie udziału w zbiórce żywności do 31 sierpnia br.

Poniżej propozycje organizacji tego dnia:

·         przygotowanie Mszy Świętej przez wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas z symbolicznym darem ołtarza– chlebem lub koszem z bochenkami chleba.

·         prezentację w ramach ogłoszeń parafialnych działalności PZC

W ramach diecezjalnych obchodów Kromki Chleba Caritas zostanie także zorganizowany III Charytatywny Mecz piłki siatkowej w Gorzowie Wlkp. dnia 15 września, swój udział zapowiedzieli siatkarze z Plusligi (m.in. Sebastian Świderski). Dochód z meczu zostanie przeznaczony na dożywianie dzieci z rodzin ubogich i potrzebujących, które uczęszczają do świetlic środowiskowych prowadzonych przez gorzowskie parafie.

Szczegóły na temat tego przedsięwzięcia na www.caritaszg.pl

Kontakt :

Dominika Danielak tel. 600 986 494 mail: wolontariat.zg@caritas.pl